Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): България е в топ 50 на глобалния индекс за таланти

„България е в топ 50 на глобалния индекс за таланти. Динамичното развитие на икономиката и технологиите обаче правят инвестициите в модерно образование повече от наложителни. До няколко години всеки 9 от 10 професии ще изискват дигитални умения, а в момента около 44% от европейските граждани нямат такива.“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на първата Европейска среща на върха по образование, която се проведе в четвъртък, 25 януари 2018 г., в Брюксел.

„За да сме успешно интегрирани в обществото трябва да сме готови да приемаме промените и технологичните новости и да ги превръщаме в наше предимство.“, коментира още Ева Майдел, която участва в дискусия на тема „От дигитални умения към дигитално гражданство“. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП бе докладчик за групата на ЕНП по Програмата на Еврокомисията за нови умения, където тя успешно защити приоритета си за увеличаване на дигиталната грамотност с цел възползване в пълна степен на възможностите, които цифровата икономика предлага.

Първата европейска среща на върха по въпросите на образованието е един от най-големите форуми на тази тема и беше организирана от Европейската комисия.  На нея присъстваха над 450 специалисти в сферата на образованието, сред които европейският комисар за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич и 18 министри на образованието в ЕС, в това число и българският Красимир Вълчев.  Основна тема на дебатите беше създаването на Европейско образователно пространство до 2025 г.

По-рано тази седмица българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) откри конференция за предприемачеството и образованието в Комитета на регионите и бе домакин на тематична среща между министър Красимир Вълчев и ключови евродепутати, работещи активно в сферата на образователните и младежките политики. Ева Майдел е и сред съ-учредителите на националното сдружение „Образование България 2030“, имащо за цел да идентифицира предизвикателствата и възможностите пред  сектора в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *