Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП се срещнаха с български икономисти, представители на банковия сектор и синдикатите в Брюксел

Енергийният и банковият съюз, инвестиционният план за Европа, единният цифров пазар и съюзът на капиталовите пазари бяха сред темите, обсъдени по време на посещение на икономически специалисти в Брюксел. Те проведоха работна среща с евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, Владимир Уручев и Андрей Ковачев, която се състоя на 19 ноември 2015 г. в Европейския парламент. Сред участниците в делегацията бяха представители на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, фондация „Отворено общество“, Българския икономически форум, Българска банка за развитие и други.

„България е атрактивна дестинация за инвестиции. Не случайно у нас ще се намира първият регионален консултативен център по Плана Юнкер, който ще предоставя информация и съдействие при кандидатстването за финансиране на проекти“, подчерта Ева Паунова по време на срещата. Според нея, страната ни има значителен потенциал особено в ИКТ бранша, който е постигнал петкратен растеж в последните 10 години. „България е предпочитана дестинация за работа на международни компании от високотехнологичния бранш и единствената европейска страна в топ 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг. Завършването на единния цифров пазар ще представлява още една стъпка в подкрепа на това развитие“, напомни българският евродепутат.

Владимир Уручев, който работи върху енергийните политики, посочи, че централната идея на Енергийния съюз е създаването на единен енергиен пазар. Затова до 2020 година ЕК иска да постигне 10% енергийна свързаност в ЕС. „Това обаче е недостатъчно за изграждането на такъв пазар. Друга трудност в тази сфера е осигуряването на инвестиции в големи енергийни проекти“. Евродепутатът призова бизнеса да се включи в разработването на новия модел на енергийния пазар, който да обхваща и решаването на проблема с огромните дефицити в енергетиката.

Дискутирайки геополитическите приоритети на Европа, д-р Андрей Ковачев посочи, че „ЕС представлява 7% от населението на света, а създава 50% от социалните услуги. За да можем дългосрочно да поддържаме жизнения стандарт, който имаме, Европа трябва да бъде не само икономически, но и политически гигант, а това може да се случи с повече интеграция във всички сфери.“

По време на разговора, българските икономисти, представители на синдикатите и бизнеса и евродепутатите заявиха готовност за по-задълбочено сътрудничество и обмен на информация.