Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): "Задълбоченото сътрудничество между България и Италия ще засили конкурентоспособността на нашите пазари"

„В България, както в Италия, традициите и изобретателността вървят ръка за ръка. Задълбоченото сътрудничество между двете страни и фокусът върху новите технологии ще засили конкурентоспособността на нашите пазари и ще спомогне развитието на предприемаческата общност.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова в обръщението си по време на XV Общо Събрание на Конфиндустрия България. Събитието се проведе във вторник, 25 ноември 2015 г., в София.

Г-жа Паунова подчерта важността от създаването на индустриални и иновационни зони и бизнес инкубатори, като даде за пример Тех Парка в София. Акцентирайки върху иновациите, българският евродепутат подчерта ролята на новите технологии и финализирането на единния цифров пазар. „Нашият бизнес трябва да бъде в крак с последните развития, като така наречения „интернет на нещата“. Благодарение на него, 30 милиарда устройства ще бъдат свързани и ще работят съвместимо до 2020 година.“ Според евродепутата, проспериращият бизнес се нуждае от такива дигитални екосистеми, чрез които обмяната на опит и достъпът до продукти и услуги да минава граници. „Единният цифров пазар ще спомогне това, като ще позволи на фирмите да достигат 500 милиона потребители, а европейският БВП ще расте с над 400 милиарда евро на година“, допълни Ева Паунова.

Конфиндустрия България от 15 години е гласът на италианското предприемачество в България. Сдружението обединява повече от 300 фирми, от големи международни компании до множество малки и средни предприятия, които са инвестирали и са развили дейността си в България през изминалите години. Всяка година италианските фирми допринасят за формирането на около 5% от брутния вътрешен продукт на страната.