Ева Паунова пред млади депутати от цяла Европа: При изхода си от ЕС, Великобритания не може да действа избирателно

„При изхода си от ЕС, Великобритания не може да действа избирателно и да се възползва от предимствата на Съюза, без да допринася активно към неговото развитие. Европейските лидери са категорични, че напускането на ЕС ще има ясни последствия. Същевременно е важно ЕС и Великобритания да демонстрират лидерство и готовност за сътрудничество в този момент, когато промените настъпват наред с други, глобални предизвикателства.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на Форума за млади депутати, който се състоя между 11 и 13 октомври 2016г. в Европейския парламент в Брюксел.

Конференцията, събираща представители на националните парламенти от всички страни-членки на ЕС, е организирана от мрежата от млади евродепутати EU40, в чийто борд членува Ева Паунова. Форумът се проведе под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на председателя на Парламента Мартин Шулц, като темата беше бъдещето на трансатлантическите отношения след Брекзит. Паунова бе говорител в панел с Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП. В своето изказване, Вебер подчерта важността от бързи и ясни действия от страна на европейските и британските лидери в контекста на решението за изход от ЕС.

„Европа има огромно предимство в лицето на общия пазар, който ни позволява да обменяме стоки, услуги и компетенции и да градим една истински конкурентоспособна Европа. Всяка страна печели от него, защото влага много – ако Великобритания не участва на равни начала, няма как да сподели ползите от този механизъм.“ Ева Паунова напомни, че във важни сфери като дигиталната икономика, ЕС и Великобритания имат споделени предимства и цели: „ Сега повече от всякога имаме нужда от дигитално лидерство, от решителни политики, за да бъдем успешни и конкурентноспособни за световно ниво. Важно е да продължим да обменяме умения, капитал и информация, за да може Европа да се състезава на равни начала със САЩ“, заключи българският евродепутат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *