Ева Паунова: Пловдив се развива като град на високите технологии и иновациите

Еродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова проведе работни срещи с представители на бизнеса в град Пловдив в петък, 23 октомври 2015г. Тя се срещна с Красимир Стоянов, главен изпълнителен директор на ОРАК Груп България и Пламен Панчев, основател на „Българо-китайска асоциация за бизнес развитие“, управител на „Евро-китайска зона за икономическо развитие“ и председател на Сиенит холдинг.

„В последните няколко години Пловдив успя да привлече редица големи чуждестранни инвестиции и неслучайно през 2014 г. градът бе с най-много преки чуждестранни инвестиции в производството в България. Впечатляващ е броят на над 120-те топ световни предприятия, които са инвестирали в обособени зони. IT индустрията също е изключително добре развита. Пловдив се утвърди като втората дестинация в България след София за IT и BPO, като заетите в тези индустрии вече са над 4500 и продължават да растат. Голяма част от европейските средства по програми са отделени за иновации. Тези резултати са факт благодарение на обединените усилия на бизнеса, община Пловдив и специално създадения отдел „Растеж“ за устойчивото развитие на града и превръщането му в регионален лидер в иновациите“, коментира след посещението си българският евродепутат.

ОРАК Инженеринг е софтуерна консултантска фирма, осигуряваща проектиране, внедряване и поддръжка на ИТ решения. Предприятието е носител на редица награди за иновации и периодично осигурява безплатно обучение по програмиране, като в момента обучава над 600 младежи в сътрудничество със Софтуерния университет.

Евро-китайската зона за бизнес развитие, която ще бъде част от по-голям проект на асоциацията локализиран в Пловдив – „Тракия икономическа зона“  (ТИЗ) – е друг обещаващ проект, който ще доведе нови инвестиции в града. ТИЗ обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. Това е първият в България район за целенасочена подкрепа от държавата, подкрепен от 9 общини. Проектът е привлякъл инвеститори от Европа, САЩ, Канада, Израел, Турция и Япония.

 

Ева Паунова е единственият български представител в комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент и част от Делегацията за връзки с Китайската народна република.