Ева Паунова: Планът „Юнкер“ предоставя 450 млн лева за малкия и среден бизнес в България

„Сключените споразумения между Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), част от Плана „Юнкер“, и финансови посредници в България ще осигурят 450 млн. лева за няколко хиляди малки и средни предприятия. За да се възползваме от тези средства е важно да предоставим възможно най-много информация и съдействие за бизнеса чрез регионални консултантски услуги“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която е докладчик за Групата на ЕНП в комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите относно напредъка по ЕФСИ, по време на дебат по темата в Европейския парламент. В събитието „Първите шест месеца от Инвестиционния план за Европа“ се включиха изпълнителният директор на ЕФСИ Вилхем Молтерер, евродепутатите Отмар Карас (Австрия) и Удо Булман (Германия), както и генералният секретар на Европейската асоциация на малките и средни предприятия (UEAPME) Петър Фарос.

ЕФСИ финансира проекти в сферите на енергетиката, дигиталните технологии, иновациите и инфраструктурата, както и малките и средни предприятия (МСП) чрез специален прозорец за МСП. Ева Паунова подчерта, че България страната ни отбелязва значителни успехи в МСП сектора: „България е една от първите страни с четири споразумения между ЕФСИ и финансови посредници. На водещо място сме по подадени проекти в инвестиционния портал за проекти, както и по запитвания към европейския консултантски хъб. Това демонстрира, че бизнесът ни търси специализирана помощ за реализацията на своите идеи“, поясни Паунова. Вилхем Молтерер, изпълнителен директор на ЕФСИ, също подчерта важността на консултантския и регулаторния елемент на инвестиционния план. „България действително е класически образец за изграждането на локални информационни структури, които са ключови за ефективното използване на средствата по ЕФСИ от малкия бизнес“, коментира г-н Молтерер.

Австрийският евродепутат Отмар Карас отбеляза, че прозорецът за МСП е най-активният елемент от фонда за стратегически инвестиции. „До сега за малкия бизнес в ЕС са предоставени гаранции от 7.8 милиарда евро, които ще бъдат в помощ на 45 000 предприятия“, поясни той. Ева Паунова напомни, че ЕФСИ не е просто допълнение към европейските фондове – това е инструмент за финансиране на проекти с по-висок рисков профил. „България се справя успешно в прозореца за МСП, но трябва да работим върху изграждането на големи проекти с потенциал за получаване на финансова подкрепа по Плана“, заяви българският евродепутат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *