Ева Паунова: Образованието в България също може да се възползва от плана „Юнкер“

„Образованието в България също може да се възползва от плана „Юнкер“, както вече го правят стотици малки и средни бизнеси. Институциите, бизнесът и неправителствените организации работещи по теми, свързани с образование и обучение, могат да кандидатстват по проекти към Европейския фонд за стратегически инициативи (ЕФСИ) – за обучение на преподавателите, за работа с нови технологии, за изграждане на иновационни научно-изследователски университетски центрове и модерни учебни бази и др.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на конференцията “Насърчаване на инвестициите в образование чрез инструментите и фондовете на Европейския съюз: Възможности за България и Румъния“. Форумът, провел се на 18 юли 2016г. в Националния дворец на културата в София, е едно от първите регионални събития на Европейската комисия с цел популяризиране на възможностите за инвестиции в образованието чрез плана „Юнкер“.

„В България имаме добър опит с използването на финансовите инструменти на ЕС, а сега е важно да приложим този опит и при инвестициите в образованието. Ефективното финансиране в тази сфера е основата за развитие на страната ни като лидер по иновации и растеж за региона и Европа“, заяви Ева Паунова, която е докладчик на Европейския парламент в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите относно прилагането на ЕФСИ. Евродепутатът напомни, че резултатите от инвестициите в образованието са видими една в дългосрочен план. „Но ако не сме инвестирали днес, или не сме се възползвали от инструменти за инвестиране, от които други са, загубите за нас могат да бъдат наистина мащабни“, подчерта тя.

Като един от основателите на инициативата „Образование България 2030“, широка коалиция от компании и личности обединени от общ приоритет за качествено обучение, Ева Паунова отличи ангажимента, който бизнесът поема към образованието. Тя поясни, че ЕФСИ е именно такъв механизъм, който насърчава частни инвеститори да реализират проекти с добавена и обществена стойност.

Конференцията беше открита от европейския комисар за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. Регионалният форум, част от серия събития по темата, събира представители на институции от всички нива на образованието, Европейския парламент, ЕК, отговорни служители в националните администрации и професионалисти, които работят с европейските фондове от България и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *