Ева Паунова: “Моята мечта за България” показа, че имаме много работа, но и енергия да я свършим

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева, външният министър Даниел Митов и министърът на туризма Николина Ангелкова бяха част от конференцията “Моята мечта за България”, организирана от евродепутата Ева Паунова и фондация „Заедно в час“ в Брюксел. В дебата се включиха още Антонио Лопез, генерален секретар на ЕНП, Евгения Пеева от фондация „Заедно в час“ и успешният предприемач Елвин Гури. Събитието, което се състоя в понеделник, 16 март 2015 г., имаше амбицията да обсъди политиките, които ще доведат до ускорено модернизиране на страната.

„Конференцията „Моята мечта за България“ доказа, че в България има много енергия за промяна и нямаме никакво оправдание, ако се съмняваме в доброто бъдеще“, каза Ева Паунова. Според външния министър Даниел Митов, тази енергия е предимно фокусирана върху ЕС, но сега е време да надграждаме с нови мечти и да си поставим нови, по-големи цели.

„Дошло е време българите да се изправим. Целта е брутно национално щастие“, каза българският комисар Кристалина Георгиева по време на конференцията. Според Митов и Георгиева българското общество има нужда да покаже позитивното, за да може да си повярва. Предприемачът Елвин Гури обясни нуждата образованието в България да даде на учениците аналитично мислене, а не просто факти и знания. В тази връзка, Евгения Пеева подчерта, че у нас трябва да се създаде система за управлението на качеството на образованието, за да постигнем тази цел. Говорейки за бранда „България“, министърът на туризма Николина Ангелкова, напомни, че ни трябва нещо повече от лого или графика – брандът на страната ни е емоция.

Всички участници на конференцията се обединиха около идеята, че България има нужда от няколко важни реформи: правосъдие, което отговаря на очакванията на гражданите, образование и здравеопазване, както и електронно управление.

Евродепутатът Ева Паунова обяви, че конференцията “Моята мечта за България” ще стане ежегодна. Целта й ще бъде да избистри конкретните стъпки по всеки един елемент от трансформирането на България в модерна държава. Според нея моментът е подходящ за реформи, защото страната има стабилно управление и хора, които са наясно, че отлагането на реформите не е политика и че нямаме повече шансове за пропускане.

 

th-254556195-1560x1040