Ева Паунова: Гръцкият превентивен данък върху български стоки нарушава свободната конкуренция

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова се обърна към комисаря по конкуренцията Маргарете Вестагер с въпрос относно планирания гръцки данък върху български стоки. Дискусията се проведе по време на изслушването на датския комисар в рамките на заседанието на Специалната комисия относно данъчните постановления в ЕП, което се състоя във вторник, 5 май 2015 г.

В рамките на дебата в Европейския парламент, фокусиран върху данъчни практики нарушаващи свободната конкуренция в банковия сектор, г-жа Паунова посочи гръцкия казус като въпрос, изискващ специално внимание. Гърция планира да облага с 26% всички сделки и транзакции между гръцки фирми и фирми от страни, в които данъкът печалба е с 50% и повече по-нисък от този в Гърция. Според българския евродепутат, въвеждането на такъв данък е дискриминационна и непропорционална мярка поради селективния си характер, като също така е в нарушение на основните закони на ЕС.

„Не можем да позволим на европейски страни-членки да нарушават основополагащи принципи на Европейския съюз, като свободата на движение на стоки, услуги и капитали в рамките на общността“, заяви Ева Паунова. В тази връзка тя насърчи комисаря по конкурентоспособността Маргарете Вестагер и Европейската комисия да предотвратят подобни нечестни мерки в ЕС.

 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова е заместник-член на Специалната комисия относно данъчните постановления и други мерки, сходни по естество или въздействие, която разглежда начини за прекратяване на нелоялни данъчни практики и за борба с укриването на данъци в Европейския съюз.