Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): София има потенциала да бъде изцяло електронна община

На пресконференция в сградата на Столична община в петък, 20 февруари 2015 г., кметът на София Йорданка Фандъкова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова представиха 43 нови онлайн услуги, които Общината предоставя на гражданите и бизнеса. Системата дава възможност по електронен път да се подават заявления за документи, например удостоверение за настоящ адрес, удостоверение за постоянен адрес, дубликат на удостоверение за раждане за гражданите и удостоверение за наличие или липса на задължения по Закона за местните данъци и такси, категоризация на заведения за хранене и развлечение за фирми.

Проектът в София е само пилотен, но се надявам при добри резултати той да даде тласък на електронното управление в цялата страна. Радвам се, че и новото правителство също застава зад този приоритет. За електронното управление е важно на лице да са четири елемента: софтуер, хардуер, правилните закони и промяна в работата на самите администрации. Първите три от тях са вече до голяма степен реалност, но четвъртият зависи от волята на гражданите“, коментира Ева Паунова.

От правилното функциониране на онлайн административните услуги е повлияна и електронната търговия. Целта на ЕС е към 2015 г. 50% от населението да купува онлайн. В България за последната година само 1 милион българи са пазарували онлайн. Ева Паунова и кметът Фандъкова активно си партнират по темите най-важни за бъдещото развитие на градовете и на държавата – образованието, иновацията и дигитализацията.