Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Предприемачите превръщат трудностите във възможности – Европа трябва да направи същото

„Икономическият и социален модел на ЕС е под постоянен натиск. За да възвърнем вярата на гражданите в европейския проект трябва да се върнем по пътя към просперитет – а това до голяма степен е в ръцете на предприемачите. “ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на изслушване на тема „Ново поколение за нова Европа“, състояла се във вторник, 3 февруари,  в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.

В своето изказване българският евродепутат отбеляза, че ЕС има нужда от нов икономически модел, базиран на иновации и предприемачество, за да се справи с предизвикателствата, пред които сме поставени в Европа. „Предприемачите превръщат идеите в реалност, а пречките във възможности. Ето защо ние заставаме зад младите предприемачи и се стараем да създадем благоприятна среда за ефективно развитие на техния бизнес“, заяви Ева Паунова. Тя напомни, че освен чрез финансови инструменти на обща стойност от 815 милиона Евро, ЕС спомага развитието на новосъздадени предприятия и малкия бизнес чрез създаването на бизнес инкубатори, инвеститорски форуми, различни програми и партньорства.

 В панелната дискусия участие взеха Даниел Креспо, Генерален Директор на ГД Предприятия и Промишленост и Анри Малос, председател на ЕИСК. Над 50 млади предприемачи представиха своите фирми и проекти пред панелистите и обсъдиха начини за подобряване на бизнес климата в Европа. „За нас, представителите на европейските институции, е изключително ценно да обменяме идеи с млади активни хора и да чуваме техните вдъхновяващи истории.  По този начин и ние получаваме важни предложения за това как да създадем възможно най-доброто и подходящо европейско законодателство“, заключи Паунова.

Подпомагането на предприемачеството в Европа заедно със завършването на Единния цифров пазар в ЕС и осигуряването на качествен достъп до образование е сред основните приоритети на българският евродепутат.