Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) подкрепи регионалното състезание за училища Евроскола в Стара Загора

„Програми като Евроскола помагат на младото поколение да изгради истинско европейско самосъзнание, да развие уважение към културните и езиковите различия между държавите членки и да се интегрира в европейската общност.“ Това заяви евродепутатът Ева Паунова по повод регионалното състезание за училища от три области е България, което се състоя в събота, 21 февруари, в Стара Загора.

Победители в състезанието станаха ученици от две училища в Ямбол, Стара Загора, Чирпан, Казанлък и Сливен. За награда техните класове ще имат възможност да прекарат един ден в Европейския парламент в Страсбург. Информационното бюро на Европейския парламент в София покани останалите участници да посетят Дома на Европа в София по повод празника на Европа 9 май.

Програмата  „Евроскола“ насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. „Преди 10 години аз самата участвах в заседанията на Европейския Младежки Парламент, където бях един от първите български представители. Радвам се, че все повече млади българи се включват в такива инициативи, които сега на свой ред имам възможност да подкрепя“, сподели българският евродепутат. Паунова добави, че победителите в състезанието, също както тя и нейните колеги, престават да бъдат представители на своето училище или своята страна, стъпвайки в ЕП. Те стават представители на Европа.

Като евродепутат, отговорен за региона и активно занимаващ се с младежки политики, г-жа Паунова с радост допринесе за провеждането на инициативата „Евроскола“ у нас. Член на нейния екип беше част от журито, заедно с евродепутата Момчил Неков и Бойко Благоев от Информационното бюро на Европейския парламент в България.