Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Европа и САЩ са естествени партньори в дигиталната икономика

„Европа и САЩ са естествени партньори в развитието на дигиталните технологии и иновативното предприемачество. Важно е да споделяме опит и идеи за това как да развиваме своите иконимики, както и да поддържаме конкуренцията, която движи нашите общества напред“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на среща с над 80 студенти от САЩ, която се проведе в рамките на тяхно посещение в Европейския парламент в Страсбург на 3ти февруари 2016 г.

Обект на дискусията бяха ключови теми като миграцията, бежанската криза, бъдещето на Шенген, единният цифров пазар и вътрешният пазар. Българският евродепутат подчерта важността от това Европа да остане единна изправяйки се пред предизвикателствата. Тя коментира темата Шенген и издигането на национални граници. „Първоначалните изчисления показват, че икономическите загуби от връщането някои от границите се равнява на налагането на 3% данък в ЕС. Освен икономически, това има и ясни политически последици – поставя интеграционния процес в ЕС в будна кома.“

Студентите, присъстващи на срещата, са възпитаници на университетите в Тексас, Илинойс, Уесли и колежа Помона. В момента те участват в 4-месечен обмен в университета във Фрайбург, Германия, като част от учебната програма включва посещения на седалищата на ЕС – Брюксел, Люксембург и Страсбург.