Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Европа да бъде място на развитие на про-активно, любознателно и предприемчиво младо общество

Наричаме Европа „стария континент“, но нашата Европа е тази на младите! Това заяви българският евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на участието си в събитието „Гласът на младежта“, което се състоя в четвъртък, 9 октомври, в гр. Мидълбурх, Холандия. Част от проекта „Младежта в действие“ на холандската община Зееланд, семинарът се фокусира върху политическата активност на младите хора и как тя да бъде насърчавана.

Ева Паунова подчерта нуждата на Европа от едно про-активно, любознателно и предприемчиво младо общество, което също би станало по-политически и социално ангажирано. „Мисленето и подходът, които са нужни на успешна гражданска и икономическа активност, произлизат от образованието. Ето с това трябва да започнем – с достъпно, гъвкаво и практически насочено обучение, което развива индивидуалните таланти и умения.“, добави тя.

Според българския евродепутат, качественото образование може да направи младежите по-заинтересовани от заобикалящия ги свят, с което Европа ще създаде активисти, иноватори, предприемачи – хора с мотивацията да се развиват постоянно и капацитета да градят и просперират. „Младото поколение е по-склонно към иновации и прогрес, а това е крайно необходимо в днешния динамичен свят. Имаме нужда не само от хора, които се адаптират към промените, но и които ги предвиждат и изпреварват събитията“, заяви г-жа Паунова.

Депутатът от ГЕРБ/ЕНП даде предприемачеството като позитивен пример за обществена и икономическа активност. Чрез него се създава стойност, проспериращ бизнес и нови работни места. Самите млади хора могат да бъдат в основата на успешни предприятия на стойност от милиони евро, поради което е важно да бъдат подкрепяни и насърчавани в своите начинания. В тази връзка Ева Паунова използва своето посещение, за да се срещне с млад успешен предприемач, развиващ бизнеса си в община Зееланд, която също е известна като един от най-големите износители на морски деликатеси в света.

Предприятието „Остерай“ (´Oesterij`) за добив и обработка на миди и стриди действа с подкрепата на Европейския фонд за морско дело и рибарство. „Вдъхновяващо е да видя как един млад човек е превърнал стара ферма, която е била изоставена в продължение на 15 години, в процъфтяващ бизнес, който работи вече на световно ниво „, отбеляза българският евродепутат. Тя заяви, че благодарение на идеите на такива млади предприемачи не само стимулираме икономическо развитие, но и промотираме Европа и нейните региони.