Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Дигиталната икономика с изчислени ползи от 500 милиона евро в допълнителен растеж

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова и президентът на Република България Росен Плевнелиев представиха България на конференцията CEPS Ideas Lab, организирана от Центъра за европейски политически изследвания (CEPS). Основан през 1983 г., CEPS е сред най-опитните и авторитетни НПО, действащи в ЕС днес, а годишната му конференция събира в Брюксел над 500 експерти от целия свят. В форума участие още взеха заместник-председателите на Европейската комисия Марош Шефчович и Валдис Домбровскис, както и комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс.

 

В изказването си, част от панела „Свързана континентална мрежа –  продължаващото търсене на единния цифров пазар“, Паунова заяви, че развитието на стабилна европейска дигитална икономика е една от основните предпоставки за повече растеж и заетост в ЕС. Завършването на единния цифров пазар ще донесе на ЕС изчислени ползи от 500 милиона евро в допълнителен растеж. За реализацията на този проекти освен благоприятна законодателна рамка за пълното завършване на единния цифров пазар е важно да насърчаваме доверието на гражданите и бизнеса в дигиталната икономика.

 

Навременното приемане на всеобхватна и реалистична рамка за защита на данните в ЕС, за авторското право и мрежовата неутралност е основен приоритет за българския евродепутат. Според нея само когато имаме завършен единен пазар за дигитални услуги, ЕС ще получи възможността да се конкурира по-успешно извън своите граници и да реализира потенциала си на световен лидер в областта на ИКТ.