Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) беше oсновен говорител на първата конференция на световната медия Политико в Берлин

 Във вторник, 10 ноември 2015 г., евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова беше основен говорител на събитието „Пътна карта за дигиталния растеж на Европа“ в Берлин. Организатор на мероприятието е една от най-големите световни медии Политико, съвместно с компанията Гугъл. В събитието участие взеха германският депутат от Бундестага Томас Ярзомбек, директорът на Гугъл за Германия, Австрия и Щвейцария Алвин Малер, директорът за обществена политика на Uber Фабиен Нестман и главният изпълнителен директор на водещата асоциация на ИТ компаниите в Германия Бернард Роледер.

Сред основните теми, засегнати от евродепутата, беше решениято на Съда на ЕС да обяви споразумението на ЕС със САЩ Safe Harbour, за невалидно. Споразумението регламентира използването на личните данни на европейците в интернет от американските агенции и фирми. Според евродепутата е необходимо възможно най-бързото договаряне на нова спогодба. Текущото положение е неблагоприятно за малките и средноголеми предприятия.

Обект на обсъждане бяха и предстоящите реформи в сферата на авторското право в интернет. Според евродепутата това е законодателството, по което е най-трудно да се намери баланс между интересите на всички засегнати страни. Въпреки това тя изрази увереност, че ЕП е способен да се справи с тази ситуация. Първото предложение на ЕК за нови правила отностно преносимостта на дигиталните услуги се очаква да бъде представено на 9 декември 2015 г.

Като елемент, от който зависи успехът на цялостната Стратегия на ЕК за единен цифров пазар, Ева Паунова обърна внимание на недотам развитите дигитални умения на европейците, без значение от тяхната възраст. Тя посочи като добра практика инициираното от нея и нейни колеги от Брюксел неформално обединение за качествено образование в България – Образование България 2030 г. Проектът досега е подкрепен и от двама еврокомисари – заместник-председателят Юрки Катайнен, отговарящ за заетостта, икономическия растеж, инвестиции и конкурентоспособност и комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образование, култура, младежт и спорт.

Снимки от събитието можете да разгледате на адрес: http://www.politico.eu/event/the-roadmap-for-europes-digital-growth-berlin/.