Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): В Европа можем да взимаме важните решения бързо и ефективно

„Създадохме и пуснахме в действие Инвестиционния план за Европа, известен като плана „Юнкер“, за едва половин година. Забележително постижение, доказващо, че в Европа можем да взимаме важните решение бързо, а както се вижда една година по-късно и ефективно.“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова в петък, 13 май 2016 г., по време на организираната от Представителството на Европейската комисия в България конференция, посветена на плана инвестиции в Европа.

Конференцията се проведе в Пловдив и на нея присъства лично заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която се фокусира върху възможностите за България по плана Юнкер. Българският евродепутат сподели мнението, изразено и от останалите участници, че Европейският икономически модел се променя и ще се повяват все повече финансови инструменти по подобие на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). „Това означава, че българският бизнес трябва да промени подхода си в посока на търсене на инвестиционно финансиране за иновативни проекти с висока добавена стойност, ако иска да е конкурентоспособен“, заяви Паунова.

Конференцията беше открита от ръководителя на Представителството на ЕК в България, Огнян Златев. На нея присъстваха още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, отговарящият за България, Румъния и Кипър в Европейската инвестиционна банка, Дитмар Думлих, както и собствениците на Creta Farms, първият гръцки проект, финансиран по Инвестиционния план. Конкретни насоки за кандидатстване за съфинансиране към българските МСП дадоха от СИБАНК и Райфайзенбанк, които са първите банки в България, предоставящи кредитиране по ЕФСИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *