Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП:  Гласуването от Европейския парламент на новата ЕК трябва да бъде базирано на качествата на еврокомисарите и представянето им по време на изслушванията в ЕП

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова взе участие в първия за новия мандат дебат, организиран от европейската радио мрежа Евранет плюс. Основни теми на дискусията бяха равенството между половете в контекста на новия състав на Европейската комисия, както и ситуацията в Украйна. Ева Паунова дебатира по тези теми заедно с евродепутата Брандо Бенифей, представител на италианските социалисти.

Българският евродепутат определи като важен знак няколкократния призив на новия избран председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер правителствата на страните-членки на ЕС да номинират жени за комисарските постове. До този момент страните предложили жени комисари са Дания, Швеция, Чехия, Италия и България. Румъния промени първоначалния си избор и също предложи жена за кандидат-комисар.

Като отличен пример за намиране на баланс между половете в политиката евродепутатът определи правителството на ГЕРБ. По негово време кмет на столицата, близо половината от министрите, както и председател на Народното събрание са били жени.  Увеличаващият се брой на жените в политиката е благоприятна тенденция, която трябва да бъде приветствана и поощрявана.

Въпреки това, г-жа Паунова изрази несъгласието си с нейни колеги евродепутати, които още преди изслушванията на новите еврокомисари пред Европейския парламент се заканиха да не подкрепят състава на Комисия, в случай че той е доминиран от мъже. Тя подчерта, че именно тези изслушвания, качествата и досегашния опит на комисарите трябва да са определящ фактор при техния избор и разкритикува нежеланието на някои социалистически правителства да изпратят жени в Брюксел.

В коментар на ситуацията в Украйна и критиките към нерешителността на Съюза Ева Паунова заяви, че времето за реакция е от ключово значение. Въпреки това ЕС не може да рискува да стигне до точка, от която няма връщане назад. Действията, предприети от европейските лидери, трябва да бъдат много добре обмислени. Според нея Украйна има нужда от една обединена Европа, която говори с един глас и ясно демонстрира своята подкрепа за украинските граждани.

Евранет плюс е мрежа от 15 водещи радиостанции в ЕС, достигаща до повече от 20 млн. слушатели всеки ден. Цялата дискусия може да бъде чута на интернет адрес:   http://euranetplus-inside.eu/eu-struggles-with-gender-equality-and-mr-putin/.