Ева Паунова: ЕС предлага уникална комбинация от възможности на своите граждани

„Създаването на сигурна среда за живот, добри условия за бизнес и зачитане на всички граждански и човешки права са не просто цел на европейските политики, но основополагащи ценности на Съюза.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дискусия на тема „ЕС на кръстопът: предизвикателства и перспективи пред най-успешния мирен проект в историята“, която се състоя в петък, 8 май, в Дома на Европа в София.

Събитието, което се проведе на 70-годишнината от края на втората световна война и в навечерието на деня на Европа, събра евродепутати от основните политически семейства в ЕК, посланика на Холандия Н. Пр. Том ван Оорсхот и ръководителя на икономическия отдел в Германското посолство Томас Пфане. Панелистите адресираха редица предизвикателства пред Европейския съюз – заплахите за сигурността на европейските граници, икономическата криза, нарастващия евроскептицизъм. Г-н Пфане призна, че решението на тези проблеми не винаги е бързо и лесно поради сложната структура на Съюза, но подчерта, че веднъж взети, решенията са по-устойчиви. „Понякога обаче забравяме, че макар и в постоянен процес на интеграция, ЕС е все още над-национална структура. А ние очакваме от този Съюз ефективност, бързина и реактивност във външната политика, характерни за националната държава“, отбеляза Ева Паунова.

Въпреки предизвикателствата пред Европейския Съюз, той работи по амбициозни проекти със значителна добавена стойност – енергийния съюз, единния цифров пазар, ТПТИ, планът Юнкер. На въпрос от публиката относно възможностите на България да се възползва от Инвестиционния план на ЕК, евродепутатите поясниха, че това е един допълнителен източник за финансиране. „Можем да кандидатстваме към Европейската Инвестиционна Банка по различни механизми, стига проектите, които представяме, да са икономически ефективни. Няма квотни ограничения – предложенията се оценяват и подкрепят спрямо тяхното качество“, поясни Ева Паунова. Друга важна инициатива на ЕС е Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции със САЩ, което, въпреки известната доза скептицизъм, е позитивно развитие – особено за малките и средни предприятия в Европа. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП посочи инвестиционния план и ТПТИ като едни от примерите за ползите, които ЕС носи на своите граждани – редом със споделените ценности, сигурността и свободните граници.