Ева Паунова: Единният цифров пазар ще промени структурата на европейската икономика

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова се включи в отворена среща с представители на малките и средни предприятия в България, която се проведе на 5 юни 2015г. в Дома на Европа в София. Дискусията, организирана от вестник Дневник и Информационното бюро на Европейския парламент, беше на тема „Онлайн бизнесът в ЕС: Регулации, възможности и финансиране“.

„Единният цифров пазар има истински потенциал да промени икономиката на Европа, да събуди малкия и среден бизнес и да осигури мястото на Европа  като глобален икономически играч.“ Това заяви българският евродепутат, който представи цифровия пазар като „5-тата европейска свобода“. Паунова подчерта, че премахването на границите между отделните интернет пазари ще действа като катализатор за икономическата активност на МСП, от които в момента едва 7% оперират на международно ниво. Поради различни данъчни ставки и подходи в страните, както и несигурност на оналйн разплащанията, в момента електронният бизнес в Европа е заключен между стените на националните държави.

„Отпадането на тези бариери означава, че бизнесът в България ще увеличи своя потенциален пазар 70 пъти“, подчерта Ева Паунова. Тя добави, че „ЕЦП също така ще преобрази структурата на икономиката на ЕС. Ако интернет се превърне в безгранична среда за свободен бизнес, това ще даде шанс за все повече хора да опитат да започнат нещо сами“. Според евродепутата, единният цифров пазар ще помогне на България да се развива в сфера, в която има предимство – страната е на едно от първите места по бърз интернет и произвежда кадри с висока компютърна грамотност.

Два от основните приоритета на Ева Паунова са развитието на Единния цифров пазар в Европа и подкрепата на малкия бизнес и предприемачеството. На 5 юни българският евродепутат също се включи в първия регионален форум за интернет управление в югоизточна Европа EuroDIG 2015.