Ева Паунова: Единният цифров пазар може да спомогне за по-прозрачно и по-демократично управление

Единният цифров пазар в Европейския съюз може да спомогне за повишаването на прозрачността и демократичността в управлението. Това заяви българският депутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която се включи в дебата относно единния цифров пазар по време на първата пленарна сесия в Страсбург за новия сезон. При изказването си в пленарна зала Паунова наблегна и на ролята на Цифровия единен пазар за младежта.

Посочвайки, че цифровият пазар е динамично развиващ се именно благодарение на младите, които са създали успешни компании като Spotify, Soundcloud и Skype, българският евродепутат подчерта, че такива позитивни развития трябва да бъдат стимулирани от про-бизнес подход в информационния сектор. Младите обаче са не само двигателите на цифровизацията в Европа, но и най-уязвимите потребители. Ето защо според Ева Паунова, при работата си по цифровия пазар, Комисията трябва да създаде стратегия за онлайн сигурност на личните данни и в частност на данните на младите граждани.

В позицията си на представител на една млада страна-членка на Европейския съюз и най-вече млада демокрация, българският евродепутат коментира предимствата на цифровизацията при подобряването на прозрачността и отчетността на държавното управление чрез инструменти като електронното правителство, което става все по-разпространено в много места в Европа. Според Паунова, то трябва да бъде насърчавано и в страни-членки, които нямат възможността и капацитета да приложат електронни способи за управление, защото това ще помогне за развитието на нови демокрации като България.

В отговор на този коментар от страна на Ева Паунова, комисар Барние потвърди, че Европейската комисия е работила и ще продължи да работи за повишаване на сигурността на потребителите в онлайн пространството, насърчаване на предприемачеството в дигиталната сфера, както и повишаване на прозрачността в управлението с помощта на дигитални инструменти.

Завършването на Цифровия единен пазар в Европа е основен приоритет за новия мандат на Европейския съюз. В новата Комисия на Жан-Клод Юнкер, заместник-председателят Андерс Ансип ще отговаря за този ресор, подпомогнат от комисар Йотингер с портфейл Дигитална икономика и общество. С това, активната работа на досегашния комисар за Вътрешен пазар и услуги Михаел Барние ще бъде продължена и задълбочена. Цифровият единен пазар е една от най-обещаващите и изпълнени с предизвикателства области на напредък, с потенциал за печалби от повишаване на ефективността в размер на 260 милиарда евро годишно.

http://www.gerb.bg/bg/news/detail-eva_paunova_edinniyat_cifrov_pazar_moje_da_spomogne_za_po_prozrachno_i_po_demokratichno_upravlenie-30233.html