Ева Паунова: Дигитална Европа – основен приоритет на Латвийското председателство

„Приветствам целите, които Латвийското председателство си е поставило за следващото шестмесечие, относно развитието на Дигитална Европа чрез изграждането на доверие в Единния дигитален пазар, цифровизация на публичния сектор, както и повишаване на безопасността и сигурността онлайн. Като представител на България работя за реален прогрес по дигиталните теми както в ЕП, така и чрез сътрудничество на интеринситуционално равнище.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на размяна на мнения с министъра на икономиката на Латвия Дана Рейзнице-Озола, провела се в сряда, 21 януари 2015 г., в рамките на заседание на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите на ЕП.

Ева Паунова наблегна на необходимостта от актуализация на остарели законодателни текстове като Директивата за защита на личните данни и Директивата за авторското право, както и създаването на ново законодателство. Тя припомни, че през май месец тази година Европейската комисия в лицето на еврокомисаря по дигиталния единен пазар Андрус Ансип ще представи новата си дигитална стратегия. В отговор министър Рейзнице-Озола изрази мнение, че в момента Европа се трансформира в икономика на познанието и все повече започват да се ценят личните умения, най-вече в сферата на електронните технологии.

Други приоритети на латвийците са връщането към икономически растеж, осигуряването на повече инвестиции, както и създаването на нови работни места. Според българския евродепутат за целта е необходимо да се обърне по-голямо внимание на предприемачеството. Намаляването на бюрокрацията и улесняването на достъпа до финансиране за предприемачите са важни стъпки в тази посока, но сами по себе си те са недостатъчни за постигане на трайни резултати. Необходима е промяна в начина на мислене на младите, завършващи училище – трябва да им се даде възможност да реализират идеите си и да им се предостави навременна помощ в случай, че опитите им се окажат недотам успешни.

Цифровизацията и завършването на Единния цифров пазар са сред основните приоритети на Ева Паунова в работата й в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. На 21 януари българският евродепутат организира дебат на тема „Неприкосновеността на личните данни в дигиталната епоха“, на което специален гост бе изпълнителния Вицепрезидент по правните и корпоративни въпроси и главен юрист на Майкрософт Брад Смит. Повече информация за събитието можете да прочетете тук: http://evapaunova.eu/?p=2447