Ева Паунова: Дигитализацията на индустрията е ключова за конкурентоспособността на ЕС

„Дигиталната революция не предстои – тя се случва в момента и колкото по-бързо влезем в крак с последните развития, толкова по-високи нива на конкурентоспособност ще добие нашата индустрия.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на среща със съвета на директорите на Конфедерацията на норвежките предприятия (NHO). В дебата, който се състоя на 13 октомври 2015г. в Брюксел, се включиха представители на най-големите норвежки предприятия.

Основна тема на дискусията бяха предизвикателствата и перспективите пред европейските предприятия в контекста на дигитализацията, както и свързаните промени в законодателството. Ева Паунова посочи, че успешният бизнес е този, който се възползва от дигиталните технологии и платформи за разрастването на своята дейност и оптимизацията на процесите. „В тази връзка е важно новите правила, които създаваме, да не притискат иновацията, а напротив – да насърчават оригиналните решения и продукти.“

Българският евродепутат посочи, че за тази цел е нужно модернизиране и на публичната администрация, благодарение на което бизнесът и потребителите да спестят време, средства и усилия. Паунова и представителите на бизнеса от Норвегия се обединиха около тезата, че изграждането на добре функциониращо електронно управление във всички европейски страни е от съществено значение за разгръщането на възможностите на Единния цифров пазар.

NHO е основната организация на бизнеса и работодателите в Норвегия с членове, вариращи от малки семейни фирми до големи промишлени предприятия. Ева Паунова проведе разговор с директорите на най-големите компании, членове на борда, които имаха работни срещи също със заместник-председателя на ЕК Ирки Катайнен, експерти от Комисията и евродепутати.