Ева Паунова: Българските училища в чужбина са образователни, социални и културни центрове, които трябва да са достъпни за всяко едно дете

Откриването на учебната година в българските училища в чужбина е особено вълнуващ момент за всяко българско семейство, пребиваващо в чужбина. Този ден дава началото на образователни, културни и социални дейности, които помагат на нашето ново поколение да запази националното си самосъзнание и връзката с родината. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която присъства на първия учебен ден на три български неделни училища в градовете Хатива, Енгера, Муро де Алкой в Испания.

Ева Паунова, за която образованието е основен приоритет в дейността й като евродепутат, заяви, че висококачественото обучение само по себе си е от изключителна важност за развитието на децата и с това на цялото общество. „Българските училища в чужбина са своеобразна територия на страната ни. Тези заведения допринасят най-младите българи да запазят българската култура и родовото си самосъзнание“, подчерта Паунова.

По думите й, децата са особено деликатна група в българската диаспора в чужбина. „От една страна те лесно се интегрират, което е позитивно явление, но от друга страна по-лесно могат да се откъснат от своите корени, от историята и дори от родния си език. Ето защо трябва да бъде отделено специално внимание на българските училища извън граница. Те вече са част от образователната система и поддържат постоянен диалог с държавните институции, но от друга страна има какво още да се желае. За малко повече от 10 години, броят на българските ученици в Испания е нараснал от 9 до над 2000. Това е тенденция, която трябва да бъде насърчавана от националните институции, тъй като все още има над 20 000 деца, които не посещават българско учебно заведение. За това са нужни конкретни политики и повече алтернативи за обучение“, обясни Ева Паунова.

Българският евродепутат от ГЕРБ посочи няколко примера за конкретни стъпи, които трябва да бъдат предприети: създаване на адаптирани учебни планове, съобразени със спецификата на учениците, които се обучават в чужбина; предлагане на вечерно и дистанционно обучение, което ще даде възможност на повече деца да се запишат в български училища; въвеждане на преференциални условия за влизане във ВУЗ, което ще стимулира интереса към кандидатстване за български университети.