Ева Майдел: Председателят на ЕП да посети Западните Балкани и да подкрепи европейската им перспектива

Българският евродепутат Ева Майдел инициира писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане той да посети Западните Балкани и да демонстрира подкрепата на Европейския парламент за процеса на разширяване на ЕС към региона.

В качеството си на президент на най-голямата неправителствена организация в Европа – Международното Европейско движение, Ева Майдел пише в писмото си, че решенията на последния Европейски съвет за отлагане на започване на преговорите за членство в ЕС на Албания и Северна Македония са изпратили смесени сигнали към страните от Западните Балкани. “Гражданите от региона, които от години работят за присъединяване към Европа, сега имат  чувство, че са изоставени от ЕС, а те са силни поддръжници на Европейския проект”, се казва в писмото. То е подкрепено и подписано от председателя на комисията по външни работи на ЕП – Дейвид Макалистър, генералния секретар на ЕНП Антонио Лопез, председателя на Европейските социалисти Сергей Станишев, председателя на АЛДЕ Ханс Ван Бален, бившият председател на ЕП Антонио Таяни, българския евродепутат Андрей Ковачев и други.

Според Ева Майдел икономическите, социалните и геополитическите последствия от затварянето на вратата за членство в ЕС пред Западните Балкани са твърде високи и това е причината да има нужда от публична и ясна подкрепя за европейското бъдеще на региона.

Пълният текст на писмото:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *