Ева Майдел: Ще работим за правила, които да предотвратят случаи като „Кеймбридж Аналитика“

Кеймбридж

„Злоупотребата с истината, фактите и доверието на хората и избирателите не е патент на цифровите платформи. Тя за съжаление съществуваше и ще продължава да съществува в аналоговия, цифровия и хартиения свят. Единственото, което се промени с новите платформи, е улесненият достъп до тях. Необходими са ясни правила, така че платформите да поемат своята отговорност като контролират средата за комуникация, която създадоха и да следят много по-добре за вредното съдържание.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, във вторник, 23 октомври 2018 г., по повод дебатът за „Използването на данните на потребителите на Фейсбук от Кеймбридж Аналитика и отражението му върху защитата на личните данни“ в Страсбург.

„Нито Фейсбук, нито Гугъл или някоя от останалите платформи могат да избягат от своята отговорност, но ние не трябва да забравяме, че основният интерес от тази злоупотреба е именно в политическите организации и кандидати. И те трябва да получат най-голямата строгост, на която сме способни за това, че искат да манипулират избора на гражданите.“, коментира още Ева Майдел.

Резолюцията на Европарламента, ще бъде гласувана на 25 октомври 2018 г.,  В нея се призовава за редица мерки, целящи да предотвратят повторение на случая, включително одит в дейността на рекламната индустрия в социалните медии, а органите за защита на данните да извършват задълбочено разследване на Фейсбук, за да гарантират запазването на правата за защита на данните.  Обсъждат се и мерки засилващи прозрачността, за да могат потребителите разберат как се обработва тяхната лична информация, както и да има ефективни контроли по отношение на настройките за поверителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *