Ева Майдел: В ЕС призоваваме за повече сътрудничество с НАТО в киберотбраната

„Кибератаките са безпрецедентна форма на престъпление, защото те засягат много държави в един и същи момент. Видяхме примери като WannaCry, NotPetya и др. през изминалата година, които ясно показват необходимостта от сътрудничество и глобален подход. Приветствам резолюцията на Европарламента за повече сътрудничество с НАТО в тази насока. Вярвам, че колаборацията между държавите и институциите не трябва да се забавя поради бюрокрация или пасивен отпор – необходими са навременни и конкретни обучения на персонала, обмен на практики и информация, за да предотвратяваме, идентифициране и разследване на киберпрестъпленията.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП  Ева Майдел по повод гласуваната в Европаралмента резолюция в областта на киберотбраната.

 

Евродепутатите посочват различните европейски стратегии и способности в областта на отбраната, като причина за сегашната уязвимост към кибератаки. Те призовават държавите-членки да подобрят възможностите на въоръжените си сили, да работят заедно и да засилят киберсътрудничеството на европейско равнище и с партньори като НАТО чрез ситуационна осведоменост, киберучения, военен „Еразъм“ (програма за обмен между държавите-членки за бъдещи военни сили офицери, учители и инструктори) и други съвместни инициативи.

 

„Глобално в момента наблюдаваме проблем с осведомеността за киберзаплахите, както на ниво институции и администрация, така и сред обществото. Една от каузите зад които застанах тази година е кампанията за безопасен интернет, която българският еврокомисар Мария Габриел инициира и в рамките на която целим да повишим информираността и киберхигиената на гражданите.“, добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *