Ева Майдел: Страховете от приемането на еврото са необосновани

„Митовете срещу еврото са смесица от най-големите страхове на хората – обедняване, фалит на банките като в Гърция или дори това че България ще загуби суверенитет. Те се насаждат целенасочено в обществото от хора, които не желаят България да се развива бързо и да влезе в сърцето на Европа – Еврозоната. Експертните анализи и фактите от останалите страни от Източна Европа, приели еврото през последното десетилетие, показват, че всички тези страхове са необосновани. Влизането в еврозоната е печат за качество на икономиката ни и ще доведе до нов импулс за растеж, както стана в Словакия, Литва, Латвия, Естония и други.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на дискусия със студенти в Университета за национално и световно стопанство на 8 март, петък в София.

„Според специално изследване, което възложих на Института за пазарна икономика през 2018г. проинфлационният ефект от присъединяването към еврото, базирано на опита на последните присъединили се държави варира между 0.24 и 0.3 процентни пункта. Това са фактите и вярвам, че интелигентни и знаещи младите хора като вас ще бъдат посланици на фактите по въпроса за приемането на еврото. Не случайно, изследванията показват, че тези, които имат най-отворените умове към знанието – младите между 18 и 25 г. – имат най-голямо доверие в еврото – над 70% от европейците на тази възраст.“

Това допълни Ева Майдел, която беше основен лектор на събитието.

В дискусията се включиха кметът на район Студентски Димитър Дилчев, народните представители Александър Ненков и Теодора Георгиева зам.ректорът на УНСС доц. д-р Стела Ралева, председатели на студентски организации и над 50 студенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *