Ева Майдел: Работим с кметовете Европа да стига до всеки и навсякъде

„Местната власт е тази, която ежедневно се сблъсква с притесненията и потребностите на гражданите и работи усилено за разрешаването на местните проблеми. Кметовете са именно и моста между това, което се случва на европейско и национално ниво. Те ни помагат да направим така, че Европа да достигне до всяко населено място, до всеки човек. И се радвам, че днес можем да отбележим колко важна е тази нелека и отговорна мисия.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на специалната пленарна сесия на Комитета на регионите по случай 25-ата му годишнина.

Заедно с Майдел почетни гости на събитието бяха зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, председателят на Европейския икономически и социален комитет Лука Жайер, както и домакинът Председателят на Комитета на Регионите (КоР) Карл-Хайнц Ламберц.

„Бюджетът на ЕС е много добър инструмент за подпомагане на общините, но не е единственият. През годините работихме и за популяризирането на европейски програми като“ Еразъм“ за ученици, за учители, за млади предприемачи, „Лагер за иновации“ именно подкрепен от КоР. Тези програми дават възможност на младите да се докоснат до знанието, културата и предприемчивостта на своите връстници из Европа и да ги мотивира да постигат целите си, така че да не напускат родното място по икономическа причина. “ коментира още Ева Майдел. Сред българските представители по време на събитието бяха и кметът на Габрово Таня Христова, кметът на Монтана Златко Живков, Председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община Малина Едрева.

Ева Майдел призова за още повече партньорства и общи каузи между общините и европейските институции. Тя заяви, че ще продължи да подкрепя инициативите на местно ниво, които спомагат за подобряването на икономиката и обществената среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *