Ева Майдел: Можем да използваме Дунав за европейски зелен енергиен коридор за водород

„В контекста на приетата миналата седмица от Европейската комисия Стратегия за използване на водорода предложих на германския министър на икономиката Петер Алтмайер да използваме река Дунав за европейски зелен енергиен коридор. Надявам се германското председателство на Съвета на ЕС да вдъхне нов живот на Дунавската стратегия, която беше приета от ЕС през 2011г. и има голям потенциал да развие икономическите връзки между България и останалите 7 страни от ЕС, през които минава Дунав.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след изслушване на Петер Алтмайер в Комисията на ЕП за промишленост, изследвания и енергетика.

Ева Майдел акцентира пред германския министър, че освен за ефективен транспорт на водород  по Дунав, пристанищата по реката могат да се използват за неговия добив и складиране. „Новата Стратегия на ЕС за използването на водорода показва къде Съюзът вижда един от бъдещите стълбове на европейската енергетика. Това означава, че страни с въглеродно интензивна икономика като България имат шанс да наваксат бързо, ако инвестират още сега в развитие на технологии като водорода“, допълни българският евродепутат.

Представената на 8 юли 2020 г. Стратегия на ЕС за използване на водорода разглежда как той може да подпомогне декарбонизацията на индустрията, транспорта, производството на електроенергия и сградите в Европа. Предвиждат се приоритетни сфери на инвестиции в научни изследвания и инфраструктура, които да направят така че през 2030 г. производството на водород от възобновяеми източници в ЕС да е поне десет милиона тона, а до 2050 г. технологиите за използване на чист водород да бъдат масово внедрени във всички трудни за декарбонизация отрасли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *