Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) представи исканията на българските компании за финансови технологии на форум с еврокомисар Домбровскис

“Компаниите, предлагащи финансови технологии (FinTech) в България, се борят да има ясна правна рамка и контрол на дейностите в този сектор в продължение на години, за да се намали регулаторната несигурност. Тази несигурност е пречка пред разрастването им като от инвестиционна гледна точка, така и от технологична. Затова настоявам Европейската комисия да предложи ясни мерки и цялостна програма по отношение на FinTech”. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в рамките на форум на високо ниво на тема финансови технологии.

В събитието, провело се във вторник, 28 февруари 2017 г., в Брюксел участие взе заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за еврото Валдис Домбровскис, както и представители на водещи компании и банки, сред които Zürich Insurance, Deutsche Bank, De Nederlandsche Bank, PayPal, PwC, както и представители на ЕК и ЕЦБ. Като докладчик по досието FinTech в Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите Майдел бе говорител в панела за бъдещето на ангажираността с потребителите.

Тя коментира, че потребителите се доверяват на услугите, които познават и използват. Ако искаме доверието на потребителите във Fintech да се повиши, трябва да развиваме цифровите умения на потребителите, за да са те информирани за ползите и рисковете от автоматизираните услуги в областта на финансите. “От друга страна надзорните органи ще могат да се разберат по-добре алгоритмите зад автоматизираните продукти, върху, които упражняват надзор”, допълни българският евродепутат.

На 24 февруари 2017 г. в София Майдел инициира кръгла с представители от ръководството на български FinTech компании, банки, финансови институции, консултантски компании и други заинтересовани страни. Участващите в срещата излязоха с конкретни притеснения и препоръки, а Ева Майдел пое ангажимент те да бъдат представени и защитени в Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *