Ева Майдел: „ЕС трябва да задава световните стандарти за обработка и движение на данни“

Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) е докладчик на групата на ЕНП за резолюцията на Европейския парламент за Европейската стратегия за данните.

„Европейският съюз (ЕС) трябва да задава световните стандарти за обработка и движение на данни, за да имат нашите компании предимство пред конкурентите от трети страни. Един от най-бързо растящите икономически сектори е този, свързан с производство, съхранение, анализ, пренос и търговия с данни. За 2019 г. тези дейности формират почти 3% от БВП на ЕС, а прогнозите са след пет години да достигне 5% от БВП. Затова, като докладчик на групата на ЕНП по доклада, настоявам да имаме ясни правила за събирането и търгуването на данни, които да подпомагат на даден бизнес да се възползва от наличната в друга компания или институция информация вместо да се налага да я създава самостоятелно, което отнема време и финанси.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на представянето на проекторезолюцията за Европейската стратегията за данните в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.

„Данните са горивото на икономиката на 21-и век и който пръв създаде цялостна рамка от правила за лесното им управление и търгуване като всяка друга стока или услуга, е вероятно да ги наложи за глобален стандарт, както се получи с регламента за защита на данните GDPR. Целта е ЕС да се превърне в привлекателна, сигурна и динамична икономика, основана на данните, където развитието на бизнес да е способствано от технологиите и общия пазар.“ Това допълни българският евродепутат.

Европейската стратегия за данните беше представена от Европейската комисия през февруари 2020 г. Тя е програмен документ, който цели създаването на единен европейски пазар на данни, където те да се движат свободно както между отделните държави, така и между секторите. Очаква се на 11 ноември 2020 г. Европейската комисия да излезе с предложение за регламент за управление на данните, а през 2021 г. и с други законодателни инициативи в тази насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *