Ева Майдел: Ако днес не говорим за образование, след 5 години ще е късно

„Ако днес не говорим за образование, то след 5 години ще е вече късно. Ще сме изправени пред сериозни предизвикателства като маргинализация на голям процент хора, свръх остри социални неравенства, твърде много хора, попаднали в порочния кръг на бедността. Образованието е основата на икономическо благосъстояние и просперитета на нашите общества. А в момента тази основа има нужда от сериозно заздравяване, за да не се пропука.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в четвъртък, 27 септември 2018 г., по време на изказване във форум „Знание“.

Ева Майдел се включи в събитието, организирано от списание „Мениджър“ в дискусия със зам.министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова и директора на „Човешки ресурси“ в Кауфланд България Виктор Фачев.

„Въпросът за образованието е свързан и с това как ще изглежда ЕС след 30 или 50 г. Много често казваме “Европа трябва да направи това или онова”. Европа не прави нищо сама. Ние и нашият глас оформят какво ЕС решава. ЕС прави стъпки, за да гарантира, че образователните системи са в крак с времето. През юни тази година в Европарламента приехме Доклад за модернизирането на образованието. Основополагащ документ е и Новата програма за умения, за чието приемане работих усилено с колегите от ЕП. Но образованието остава в компетенциите на държавите-членки и е изключително важно каква среда създаваме тук, на национално ниво. Радващото е че образованието е топ приоритет на правителството на премиера Борисов, което показва отговорен и визионерски поглед.“ Това допълни Ева Майдел, която е съ-основател на мрежата Образование България 2030, обединяваща бизнес, неправителствен и публичен сектор в мисията за качествено образование в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *