Ева Майдел: 80% от младежите у нас се реализират успешно на пазара на труда през 2019 г.

„Данните от четвъртия доклад на сдружение „Образование България 2030” за наблюдение и анализ на образователната система ясно показват, че има подобрение по отношение на реализацията на младите хора на пазара на труда у нас. 80,5% от наскоро завършилите образованието си младежи се реализират успешно. Този дял се доближава значително до средното за ЕС – 80,9%. Освен това делът на младите хора, които нито работят, нито се обучават през 2019 г. е рекордно нисък – 17,5%, което е два пъти по-ниско в сравнение с 2010 г. Това е резултат от целенасочените усилия на институциите за подобряване на професионалното образование, позволяващо на учениците да придобиват практически умения, а не само статични знания.” Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след представянето на новото издание на мониторинговия доклад на сдружение „Образование България 2030” за 2020 г.

„Пандемията от коронавирус със сигурност забави започналите успешни реформи. Споделям мнението на експертите, че реакцията на българските институциите за налагане на дистанционно обучение беше успешна. Моделът с онлайн часове е по-подходящ от този в Западна Европа, където материалът за седмицата се изпраща наведнъж и ученикът сам решава кога да учи. Важно е тези мерки да не изместват фокуса на Министерството на образованието от системния подход към максимално широк достъп до качествено образование. Обективният анализ показва, че реформите от последните пет години в сферата дават резултат, макар да ни се иска подобрението да е още по-бързо“, допълни Майдел, която е инициатор и съосновател на сдружение „Образование България 2030”.

Основаното през 2015 г. сдружение обединява организации от гражданския, частния и публичния сектор за обща визия за качествено образование в България до 2030г. Ежегодно публикуват доклад, проследяващ ключови аспекти на образователната система като достъпа на всички ученици до качествено образование, резултатите на учениците и реализацията им след училище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *