Открийте разликите!

С всеки изминал ден гръцкото правителство продължава да ни впечатлява. Само за една вечер ни изненадаха три пъти.

Правителството спази срока и изпрати предложенията си на време. (!!) Следващата изненада също не закъсня – изпратените документи не бяха подписани.

След това гърците продължиха с изненадите. Оказа се, че предложеният от тях текст е на 80% идентичен с този на кредиторите отпреди две седмици. И ученик от основното училище може да види, че разликите в двата текста са минимални.

Ето кратък анализ на двете предложения.

По отношение на реформите в трудовия пазар, финансовия сектор, данъчната администрация и държавния сектор предложенията са напълно идентични с тези на кредиторите отпреди две седмици. Същото важи и по отношение на приватизацията, а относно реформата на продуктовите разминаванията – последното предложение дори е по-детайлно от това от края на юни.

Единствената разлика при пенсионната реформа е, че ще влезе в сила от октомври 2015 г., вместо незабавно. При фискалните структурни мерки разликата е, че Гърция предлага военните разходи да бъдат намалени със 100 милиона евро тази година и с 200 милиона евро през 2016 г., вместо еднократно с 400 милиона евро.

При ДДС реформата се запазват данъчните привилегии, но само за най-отдалечените острови, а за останалите премахването ще стане поетапно от октомври 2015 г. до края на 2016 г. Виждаме също, че Гърция се е съгласила с изискванията по отношение на бюджетния излишък за следващите 4 години.

Има обаче сериозни съмнения дали тези стойности са постижими за текущата година, имайки предвид драстичното влошаване на икономическите показатели през последните седмици. Поради това в гръцкото предложение числата са поставени в скоби.

Изводът е, че само седмица след референдума правителството на Ципрас се съгласява с условията, срещу които те сами се обявиха против. Същото направи и гръцият народ по време на референдума – 61,31% гласуваха против това предложение.

Оттеглянето на гръцкото правителство от масата на преговори преди две седмици несъмнено е безотговорен акт. Но още по-безотговорно е сегашното предложение на правителството с почти аналогичен пакет от мерки, но при значително по-влошена икономическа ситуация.

Ясно е, че целта на референдума бе г-н Ципрас да се бетонира като министър-председател. Въпросът е докога гръцкият народ ще му вярва и ще му позволява да играе главната роля в тази модерна гръцка драма?