Комисията по Вътрешен пазар прие становище на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по авторското право

Във вторник 24 март 2015 г. Комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕП прие становище на евродепутата Ева Паунова от ГЕРБ/ЕНП, което засяга хармонизирането на аспекти от авторското право и сродните му права в информационното общество. Паунова беше докладчик в сянка на ЕНП по доклада за Прилагане на Директива 2001/29/EО на Европейския парламент и на Съвета на Комисията по правни въпроси.

Предложенията на българския евродепутат, приети във финалния текст, целят постигането на по-ефективни мерки за борба с нарушенията на авторското право. Друг приоритет е да се гарантират подходящи възнаграждения за авторите на онлайн съдържание. С това ще се насърчава и популяризира и културното многообразие на Европа, което е в основата на европейската идентичност.

Авторското право е един от елементите за завършването на единния цифров пазар, който може да събуди икономиката на Европа, заяви по този повод Паунова.  Без по-съвременни правила за авторското право, които да гарантират интелектуалната собственост, но и да създават равни условия за всички ползватели и потребители в ЕС, няма как да имаме тази онлайн зона за свободен бизнес, каза още тя.

Очаква се заместник-председателят на ЕК и комисар за единния дигитален пазар Андруш Ансип да направи законодателно предложение на ЕК за авторските права в информационното общество през май 2015 г.