Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП приветства одобрението на националния домейн на кирилица „.бг“

В сряда, 15 октомври 2014 г., бе получено официалното одобрение за националния домейн на кирилица „.бг“ от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN. Това се случи пет години след подадената от Министерството на транспорта заявка.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова приветства одобрението на домейна „бг“. „Азбуката ни е едно от богатствата на писмената и духовна култура на България. Радвам се, че съвсем скоро ще можем да регистрираме интернет страници, изписани изцяло на кирилица“, коментира тя.

Според Ева Паунова фактът, че именно нашата страна е първата държава, официално декларирала желание да регистрира свой домейн на кирилица е повод за гордост. „Голяма част от ежедневието ни днес преминава в онлайн-пространството. Надявам, се използването на кирилица ще привлече още повече потребители да се възползват от възможностите на мрежата за информация, комуникация и бизнес“, допълни българският евродепутат.

Цифровизацията и завършването на Единния цифров пазар в ЕС е един от основните приоритети на Ева Паунова. На 3 ноември 2014 г. тя ще организира дебат на тема „Как високотехнологичният сектор в Европа може да допринесе за доизграждането на Единния европейски цифров пазар“ в Брюксел. Темите на дебата включват електронното управление, професионалното компютърно обучение и развитието на интернет бизнеса и в частност на МСП.