Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова към кандидата за комисар по Конкурентоспособността Маргарете Вестагер: Законът за конкуренцията трябва да позволи развитието на технологиите

„Бих желала да зная каква е стратегията на кандидат-комисаря относно осигуряването на свобода за развитието на цифровия единен пазар при прилагането на европейските политики за конкурентоспособност.“ Това заяви Ева Паунова по време на изслушването на датския кандидат за комисар по Конкурентоспособността Маргарете Вестагер, което се проведе в четвъртък, 2 октомври, в Европейския парламент.

В своето изказване българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП поясни, че прекомерното прилагане на законите за конкуренция могат да попречат на развитието на дигиталните технологии. „Съгласна ли сте, че намесата на конкурентното право в цифровата индустрия може да бъде непродуктивно и да навреди на иновациите?“, попита в тази връзка г-жа Паунова. Тя изрази притеснението си, че строгите регулации могат да обезкуражат или забавят позитивните развития в разработването на нови продукти и развитието на онлайн услугите.

В отговор, г-жа Вестагер посочи, че прилагането на конкретни подходящи правила за конкуренцията всъщност ще засили иновациите, тъй като по този начин ще бъде гарантирана свобода за развитие на малките фирми. Тя отбеляза, че дори компании от няколко души могат да станат глобални, стига да не бъдат задушени от некоректни практики от страна на големите предприятия. Тази нова динамика се дължи на новия облик на бизнеса, който се развива с по-бързи темпове от всякога. По този повод датският кандидат-комисар напомни, че в днешния пазар правилата трябва да бъдат все по-точни, но същевременно гъвкави, за да обхващат тези постоянни промени.

Подкрепата на иновациите и завършването на Единния цифров пазар са основни политически приоритети за Ева Паунова. Както самата тя посочи по време на изслушването, дигиталните технологии са основен двигател за растежа на икономиката и създаването на работни места, особено за младите хора‎.

Изслушването на датския кандидат за еврокомисар се проведе пред Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент. Ако кандидатурата е успешна, Маргарете Вестагер ще е отговорна за портфейла включващ прилагането на европейската политика за конкурентоспособността и поддържането на вътрешния пазар. Датчанката е представител на Социаллибералната партия, като от 2011г. е заместник-министър председател и министър Икономически и вътрешните работи.

Можете да гледате запис от изслушването на кандидат-комисаря и изказването на българския евродепутат Ева Паунова тук:
http://www.elections2014.eu/en/new-commission/hearing/20140918HEA65209