Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) обсъди приоритетите на Люксембургското председателство на Съвета на ЕС с вицепремиера Етиен Щнайдер

 

„Като държава, разположена между няколко големи съседки, Люксембург има сериозен опит с международната онлайн търговия. Затова, би било добре председателството ви в Съвета на ЕС да се концентрира върху пречките, пред нейното пълно разгръщане. Такъв проблем е липсата на по-ефективни и рентабилни доставки на стоки извън граница. Разрешаването му би довело до сериозно ползи както за бизнеса, така и за всички потребители в ЕС“.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на размяна на мнения със заместник-премиера на Люксембург Етиен Щнайдер, провела се в сряда, 15 юли 2015 г., в рамките на заседание на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите на ЕП. Дискусията за оптимизиране на пакетните доставки в ЕС е един от елементите в Стратегията на ЕК за Единен цифров пазар, представена на 6 май 2015 г.

В отговор г-н Щнайдер коментира, че един от основните проблеми в неговата страна, както и в други по-малки страни-членки, е липсата на достъп до определени стоки, предлагани в интернет. Председателството на Люксембург си е поставило за цел да намери решение на ситуацията, чрез максимална хармонизация в областта на онлайн търговията.

Сред останалите приоритети на Люксембургското председателство са определянето на законодателната рамка за защита на личните данни, дефинирането на мрежовата неутралност и постигането на консенсус в Съвета по отношение на киберсигурността и Директивата за мрежовата и информационна сигурност (NIS).