Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) участва в изготвянето на стратегията на ЕНП за развитие на дигиталната икономика в Толедо

В четвъртък, 5 март, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова участва в срещата на Бюрото на ЕНП в Толедо, Испания. На срещата бе изготвена стратегията на ЕНП за развитието на дигиталната икономика в Европа и завършването на Единния цифров пазар в ЕС. Участие взеха още премиерът на Испания Мариано Рахой, председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и еврокомисарят за вътрешния пазар Елжбиета Биенковска.

Евродепутатите от Групата на ЕНП набелязаха основните законодателни области, в които са необходими навременни действия – актуализацията на авторското право, завършването на единния телекомуникационен пазар в ЕС, въвеждането на мрежовата неутралност и повече електронни публични услуги. Според българският евродепутат електронното управление е ключът към по-нататъшното развитие на сектора, защото не може да очакваме бизнесът ни да е дигитален, когато администрациите са все още не са стигнали такова ниво.

Групата на ЕНП е най-голямата политическа група в ЕП и основната движеща сила за завършването на един от най-приоритетните проекти на ЕС в момента – Единния цифров пазар. Целта е Европа да си извоюва позицията на световен лидер в областта на информационните технологии и онлайн търговията. „В момента лидерите на пазара са от САЩ и от Азия. Защо следващата компания от ранга на фейсбук да не бъде европейска, а защо и да не идва от България?“, коментира по темата Ева Паунова.