Ева Паунова: Равният достъп до качествено образование е една мисия със залог – изграждането на България на “Аз мога”

„Най-силният и най-добър съюзник в борбата ни за една по-добра България е истински качественото образование, което не само дава знания и умения, но и възпитава едно младо общество с нагласата „Аз мога“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която се включи в годишната конференция на тема „Качествено образование за всяко дете“.

В своето изказване Ева Паунова представи два възможни сценария за развитието на страната ни – България, която казва „Аз мога“ и България, според която „Нищо не става“. Тя за пореден път подчерта, че пътят, по който ще поемем, зависи от младото поколение и базата, която предоставяме за неговото развитие – а именно обучението. То трябва да бъде част от една „еко-система“, в която училища и университети си партнират с неправителствените организации, правителството и  бизнеса.

Българският евродепутат също напомни за решаващата роля на преподавателите: „От това колко те са мотивирани, колко са способни и колко са оценени, зависи нивото на амбиция и просперитет на обществото ни“. В заключение, тя посочи, че „учителите, заедно с младите хора, са тези, които пишат сценария, по който нашето общество живее“. В тази връзка, Евгения Пеева от фондация „Заедно в час“ напомни за необходимостта от дългосрочна визия и целенасочени мерки, които да насърчават капацитета за развитие на младите хора и техните преподаватели.

Годишната конференция „Качествено образование за всяко дете“ е организирана от Фондация Заедно в час, Представителството на Европейската комисия и Световната банка в България. В събитието участваха Йорданка Фандъкова, кмет на София, Евгения Пеева, изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“, Милена Дамянова, депутат от 43-то народно събрание и Ваня Кастрева, зам. министър на образованието. Събитието фокусира вниманието на международни и български образователни експерти, лидери в правителствения и гражданския сектор, учители и училищните директори върху ключовите иновации и подобрения, необходими за подобряването на качеството и разширяването на достъпа до образованието.

[Best_Wordpress_Gallery id=“5″ gal_title=“Event14.11.2014″]