Ева Паунова: Потенциалът на дигиталното поколение D е ключов за развитието на Европейския съюз

автор: Теодор Троев


превод на български език на оригиналната статия „
TappingthetalentofGenerationDwouldbeakeystrokeforEU„, публикувана във вестник „Файненшъл таймс“ на 26 ноември 2015 г.

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/070e1086-78a9-11e5-a95a-27d368e1ddf7.html#axzz3sZfgc2i0?utm_source=hootsuite

Забравете поколенията X и Y – според Ева Паунова, един от най-младите депутати в Европейския парламент, бъдещето на Европа лежи върху крехките рамене на ‚дигиталното поколение D‘ – будни и способни хора от всички възрастови групи, ентусиазирани и ориентирани в света на новите технологии и готови да ги използват, за да осигурят собственото си и това на континента светло бъдеще.

Според 29-годишната българка мобилизирането и подпомагането на тази група са ключови за растежа на европейската конкурентоспособност и търговско влияние. „Европейският съюз има нужда от коренна промяна – трябва да се научим да работим заедно на всички нива, а икономиката ни – да се адаптира към новите параметри на дигиталния свят. Нещото, което ме мотивира най-много като политик, е възможността да помогна на дигиталното поколение D да открие и разшири хоризонтите си, да окуража изследователския дух и иновативността им“.

Тази година Паунова, един от най-младите евродепутати в Европейската народна партия, беше избрана за най-добър евродепутат на годината и се класира в класацията на 100-те най-влиятелни млади хора на континента (http://www.ft.com/intl/cms/s/2/472d497e-8a2a-11e5-90def44762bf9896.html#axzz3sZfgc2i0). Тя е възпитаник на Американския университет ‚Джон Кабот‘ в Рим и към момента е част от Европейската делегация на управляващата в България дясно-центристка партия ГЕРБ. Тя е и една от българките от ново поколение, активно участващи в политическия живот на страната, редом с кмета на София, председателката на Народното събрание, двама заместник-премиери и три министри.

Паунова вярва, че стратегията на ЕС за единен цифров пазар (ЕЦП) ще направи 28-членния блок значително по-конкурентноспособен и ще му позволи да задмине САЩ като световен лидер в областта на знанията и иновациите.

„Абсолютно поситижимо е Европа да стане точно толкова дигитална и с успешна цифрова инфраструктура, колкото Америка“, коментира Паунова. „Завършването на ЕЦП ще осигури на бизнеса достъп до над 600 милиона потенциални клиенти – премахването на границите ще ни позволи да разрастнем е-търговията, ще осигури по-благопритяна среда за стартиращите компании и ще насърчи модерни начини за развитие“.

От самото си начало електронният бизнес с амбиции за разрастване винаги е трябвало да се съобразява с 28 различни национални законодателни рамки. С новата стратегия, която ЕС се стреми да въведе до 2020, законодателните системи на държавите членки ще бъдат обновени и универсализирани, променяйки коренно редица услуги, включително легалното сваляне на музика, електронното плащане и механизмите за защита на електронните потребители.

Стабилно разрастващият се IT-сектор в България е на път да превърне страната в регионален технологичен и аутсорсинг център, помагайки на икономиката да се справи с неблагоприятните икономически условия в Европа през последните няколко години.

Според Паунова България ще открие първия местен хъб на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), целящ да подпомогне малкия и среден бизнес с процесите за кандидатстване за европейско финансиране. От друга страна, инициативи като София Тех Парк и мрежата от консултативни центрове за МСП, създават плодотворна атмосфера за развитието на образователни програми, нови технологии, продукти и услуги.

Паунова е член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и САЩ и вярва, че Европа може да търгува с Китай без да ни се налага да правим компромиси с позициите и ценностите си, що се отнася до човешките права: „Никога не сме го правили в разговорите си с китайските представители преди, нямаме намерение да започваме да го правим тепърва“. Евродепутатът смята, че страните от Централна и Източна Европа могат да бъдат много привлекателни за китайските инвеститори заради сравнителната си икономическа стабилност, високо-образована и квалифицирана работна ръка и умерени данъчни системи.

Икономическата зона ‚Тракия‘ – индустриално партньорство между частния и публичен сектор около град Пловдив – е добър пример за това как подобен тип проекти могат да бъдат разработени:

„Идеята е да въведем необходимите стратегии и технологии, които да премахнат логистичните пречки пред ползотворната ни работа заедно и така да привлечем инвеститори. Определено има интерес – Pacific Construction Group, най голямата частна компания в Китай, вече е избрала България за база в работата си с компании от ЕС. И това е само началото!“.