Ева Паунова: Латвийското председателство трябва да подкрепи създаването на разпределителни центрове за газ в Европа

„Радвам се да видя, че Латвийското председателство стои здраво зад създаването на европейски енергиен съюз. Това изисква реорганизация на енергийната политика и инфраструктура на континента и осигуряване на сигурност за енергийните доставки.“ Това коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод приоритетите на Латвийското председателство на Съвета на ЕС, които бяха представени в сряда, 14 януари, по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Ева Паунова подчерта, че енергийната диверсификация е особено важна за страни като Латвия и България, които са силно зависими от външни доставчици на газ. Страната ни може да играе важна роля за повишаване на енергийната сигурност на Европейския Съюз, ако на нейна територия е изграден общ разпределителен център на газ за държавите-членки. „С изграждането на такъв хъб, България ще се превърне в движеща сила за осъществяването на Европейски енергиен съюз. Ще са ни нужни обаче финансови и спомагателни инструменти за създаването на необходимата инфраструктура, за което разчитаме на подкрепата на Съвета на ЕС“, допълни евродепутатът.

Друга важна стъпка за постигане на енергийна диверсификация е създаването на общ механизъм за договаряне на доставки на газ от името на целия ЕС – основен елемент на енергийния съюз. Този механизъм ще даде на Европа по-обединена и по-силна пазарна позиция и ще предотврати монопола на енергийни доставчици, които в момента се възползват от фрагментираните енергийни пазари на страните в Съюза. „Трябва ни по-голяма политическа воля за създаването на такъв механизъм и се надявам Латвийското председателство да постави този въпрос на дневен ред“, подчерта Паунова.

Развитието на енергийната инфраструктура в Европа е ключов приоритет за България, който беше обсъден на 12 ти януари по време на среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, комисар Мигел Ариас Канете и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович. Дискусиите в Брюксел доведоха до решението да бъде създадена Работна група на високо равнище, която ще отговаря за напредъка по най-важните проекти за трансгранична диверсификация. Първата среща на групата ще се състои в България през януари месец тази година.