Ева Паунова: Електронно управление е един от основните ми приоритети за 2015-а година

Не смятам, че има чисто женски или мъжки теми в Европейския парламент. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ евродепутатът Ева Паунова от групата на Европейската народна партия относно статистиката, която показва, че жените сред българските евродепутати са по-активни от мъжете и работят главно по социални теми и свързани с насилието въпроси.

Европа изостава от САЩ по отношение на дигиталната икономика, коментира Паунова. Въвеждането на електронно управление у нас ще е приоритет през 2015-а година, успоредно с въвеждането на единен дигитален пазар в Евросъюза, каза тя.

Ние сме водещи по най-добър wi-fi в България от всички европейски страни. Водещи сме, защото големите градове са двигател. За съжаление, по достъп на интернет в населените места – тоест достъп до интернет в малките населени места, изоставаме значително. В една част от класациите сме доста в положителната посока, но има още много какво да се работи, защото единен дигитален пазар не означава само достъп до интернет, а означава електронно управление, например. И това е един от основните ни приоритети за 2015-а г. България години наред инвестира много в електронно управление, но то все още не е факт.

Реализирането на електронното управление у нас досега се е бавело, защото винаги ресорното ведомство е имало други по-важни приоритети, коментира Паунова. Планира се организире на кръгла маса у нас през март или април, в която да участват еврокомисар и вицепрезидент на ЕК и поне вицепремиер от страна на България, за да се подчертае важността на електронното управление, каза евродепутатът. Според нея електронното управление освен улеснение за гражданите, дава и прозрачност за бизнеса, от което страната ни се нуждае.

Не бива трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП) да се обвързва с визовия въпрос за България, както направи министър Лукарски, смята Паунова, защото то е търговско споразумение.

По-скоро трябва да работим в посока сънародниците ни, които получават визи за определен период от време, след изтичането му да се завърнат в България и отново да кандидатстват. Наскоро бях във Вашингтон и разбрах, че от американска страна започват все по-малко да дават визи, тъй като много голяма част от българите, получавайки визи, остават за по-дълъг период, отколкото им е разрешено, в САЩ, и това не се приема добре. Хубаво е да бъдем коректни.

Текст: БНР „Хоризонт“

Можете да чуете аудиото от интервюто тук: http://bnr.bg/horizont/post/100503301/eva-paunova-elektronno-upravlenie-e-edin-ot-osnovnite-ni-prioriteti-za-2015-godina#