Ева Паунова: Да премахнем бариерите за електронната търговия в ЕС

„Приветствам инициативата на Комисията да проведе проучване с цел идентификация на бариерите за електронната търговия в ЕС и тяхното преодоляване. Надявам се скоро да имаме резултати и план за това как да намалим пречките за развитие на бизнеса в онлайн пространството.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебат с комисаря по конкуренцията Маргарете Вестагер, провел се на 16 юли 2015 г. в Брюксел в рамките на заседанието на Комисията по икономическите и парични въпроси към Европейския парламент.

„Електронната търговия е в основата на единния цифров пазар, чието развитие е мой основен приоритет, защото носи значителни предимства за европейските потребители и икономика. Но едва 15% от европейците пазаруват  онлайн  извън граница имено поради бариери като договорните ограничения в споразуменията за разпространение“, сподели българският евродепутат. Тя подкрепи инициативата на ЕК за провеждането на проучване за конкуренцията в сектора на електронната търговия. Въпросниците от над 50 страници са отправени към предприятия в сферите, където електронната търговия е най-широко разпространена, като продажбите на електроника, облекло и обувки, както и на цифрово съдържание.

В отговор на запитването, Маргрете Вестегер коментира, че съдействието от страната на бизнеса е ключово за идентифицирането на бариерите за развитието на електронната търговия. „Тези консултации с предприятията ни помагат да идентифицираме естеството на пречките – културни, езикови, договорни, транспортни. Информацията от въпросниците е ключова и подкрепя нашите усилия за изграждането на конкурентен общо-европейски цифров пазар.“ Комисарят подкрепи тезата на Ева Паунова, че твърде малко европейски пазаруват отвъд граница, и подчерта важността от обединяването на пазарите в ЕС: „Не е достатъчно да се осъществяват бизнес връзки само на национално ниво“.

Други основни теми на дебата с  Маргрете Вестегер  бяха разследвания на ЕК срещу Гугъл, Андроид и Амазон, ролята на европейските правила за конкурентоспособността в сферата на финансовите услуги и борбата срещу укриване на корпоративни данъци. Ева Паунова работи по тези теми също така в качеството си на член на Комисията по Данъчни постановления.

Предприятията могат да се включат в проучването на следния линк: http://ec.europa.eu/competition/antitrust/sector_inquiries_e_commerce.html