Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, евродепутатът Ева Паунова, вицепремиерите Ивайло Калфин и Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова и над 40 организации дадоха старт на „Образование България 2030″

В четвъртък, 16 април 2015 г., заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, евродепутатът Ева Паунова, вицепремиерите Ивайло Калфин и Томислав Дончев и кметът на София Йорданка Фандъкова дадоха официален старт на инициативата „Образование България 2030″ (ОБ2030). Събитието се състоя в Ректората на Софийския университет.

 

Евродепутатът Ева Паунова коментира, че през следващи две-три десетилетия работоспособното население в България ще намалее с една-трета, а в същото време вече над 10 години от училище излизат над 40% функционално неграмотни ученици. „Бъдещето ни в момента е предрешено – над половината от работоспособните жители на страната не са адекватни за нуждите на работодателите. Критично важно е максимално много организации и хора да приемат и разберат тази реалност и обединено да работят за нейната промяна.“

 

Юрки Катайнен заяви, че сред основните предпоставки за повишаване на качеството на образованието в България са качеството на обучение на учителите, ангажираността на родителите в учебния процес, както и ролята на университети като центрове за иновации. „Грешно е да мислим, че качеството на образованието е свързано с прекалено големи финансови инвестиции. Една от най-успешните образователни системи – финладската, далеч не харчи толкова много пари за образование, колкото други страни в Европа.“ 

 

Теодора Върбанова от Майкрософт България сподели, че ОБ2030 е една от малкото инициативи в България, която има дългосрочна стратегия за действие, което гарантира успешното постигане на нейните основни приоритети. В дискусията участие взеха още заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева и председателят на Комисията по образованието и науката в 43-ото Народно събрание  Милена Дамянова.

 

Към ОБ2030 се приобщиха над 40 организации от публичния сектор, международни и български компании, унивеситети, медии и НПО, сред които Фондация“ Заедно в час“, HP България, МОН, Майкрософт, Уницеф, БНТ, Пловдивският университет, сп. Мениджър, Нестле, сп. Форбс, БНР София, БАИТ, Самсунг и др. ОБ2030 е отворена за всички обществено-отговорни личности и организации с ангажимент към подобряването на образованието, икономиката и качеството на живот в България.

 

Повече информация за визията на ОБ2030 и пълен списък на приобщените към нея организации можете да намерите тук: http://evapaunova.eu/?page_id=2770. Допълнителни новини за инициативата може да научавате във Фейсбук и Туитър.

Образование България 2030“ (ОБ2030) е неформално обединение от активни организации и личности, всяка от които допринася чрез своята дейност за качествена промяна в образованието. Визията на ОБ2030 е до 2030 г. българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век за младите хора в България. Инициатори на ОБ2030 са български политици от различни политически семейства с опит в Европейския парламент – евродепутатите Ева Паунова, Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов и заместник-министър председателите Ивайло Калфин и Томислав Дончев, както и Владко Панайотов и Емил Стоянов.

 

За повече информация:

Ясен Гюровпарламентарен сътрудник на евродепутата Ева Паунова

тел: +32 493 515 302e-mail: yasen.gyurov@ep.europa.eu