Ева Майдел: Улесняваме финансирането в ЕС за предприемачи

„Технологиите предоставят нови начини да намерим средства за бизнес идеите, които имаме. Затова като част от преговарящия екип на Европарламента работя за улесняване на груповото финансиране (crowdfunding) в ЕС, за да имат предприемачите достъп до нови източници на финансиране. В момента, ако някой търси средства да финансира своя бизнес идея, предлагайки я публично на голям брой хора, той може да достигне до потенциални инвеститори само от своята държава. С новите правила, които изработваме, целим лицензираните интернет сайтове да могат да предлагат бизнес идеите и проектите на потребителите в целия ЕС, за да има достъп до повече потенциални инвеститори.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) на 6 ноември 2019г. след приключване на поредния кръг преговори по регламента.

Майдел поясни, че груповото или колективното финансиране е иновативен начин за набиране на средства за финансиране на бизнес проекти и идеи. Набиращите средства предлагат своите проекти до голям брой хора чрез онлайн платформи. Най-често се използва от стартиращи или разрастващи се компании като начин за достъп до различни от традиционните източници на финансиране. Финансирането може да бъде чрез кредити, дялов капитал или чрез предоставяне на непарични компенсации, най-често услуга или стока.

„Целта ни е да създадем възможност платформите за групово финансиране да имат нужда само от 1 лиценз, за да работят на територията на целия ЕС, защото до момента трябва да бъдат лицензирани от всяка държава по отделно. Така ще направим пряка връзка между хората, които имат спестявания, и предприемачите, които търсят инвестиции. Иновативните предприемачи, стартиращите предприятия и малките фирми ще имат още един допълнителен източник на финансиране. Освен това с новите правила ще осигурим допълнителна защита на тези, които желаят да инвестират средствата си чрез платформа за групово финансиране.“ Това допълни Ева Майдел.

Освен източник на финансиране, една успешна кампания може да даде сигурност, че съществува пазар за бизнес проекта, в който хората имат доверие. Това може да улесни търсенето на  допълнително финансиране от други видове финансови източници, например банки, рисков капитал, т.нар. „инвеститори ангели“, тъй като доказва, че идеята е с по-ниско ниво на риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *