Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова пред БНТ: Анти-имиграционната реторика във Великобритания върви срещу здравата логика

„Кой премиер реално би поискал да ограничи стоки, хора, миграционен поток към една държава-членка, при положение, че това носи ползи за страната му?“ С тези думи пред БНТ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова за пореден път отправи своята критика към британския премиер Дейвид Камерън и Консервативната партия, които имат нови планове за ограничаване на имиграцията от Европейския съюз към Великобритания.

Повод за коментара пред БНТ беше публикуването на проучване от британския университет Юнивърсити Колидж Лондон (UCL), според което имиграцията носи редица ползи за страната-домакин. Резултатите от изследването показват, че имигрантите от ЕС са допринесли 4.96 млрд лири към хазната на Великобритания за 10 години благодарение на по-добрата им квалификация и по-висока икономическа активност. На подобни факти Ева Паунова се позова още през януари месец тази година, когато изпрати на Дейвид Камерън отворено писмо, с което протестира срещу кампаният за недопускане на български и румънски работници до британския трудов пазар.

Въпреки силните аргументи в полза на свободното движение, Великобритания неотдавна предложи въвеждането на имигрантски квоти и други мерки в разрез с европейските закони и ценности. Според г-жа Паунова антиимиграционната риторика е популистки инструмент за привличането на по-голяма политическа подкрепа. „Но напротив – аз мисля, че по този начин са печеливши единствено антиевропейските партии“, допълни пред БНТ българският евродепутат. Според Ева Паунова, която активно се ангажира с британския въпрос, със своята анти-имиграционна риторика Дейвид Камерън и неговите колеги затвърждават една притеснителна тенденция на деструктивен обществен дебат и планове за органичаване на свободното движение, които няма как да бъдат приложени в действителност. По този начин, вместо да бъде спечелена подкрепата на британските избиратели, се губи доверието на Европа.

Европейската комисия неколкократно е заявила, че движението на граждани е един от основните принципи на ЕС, който няма да бъде нарушен. Премиерите на Швеция и Финландия също наскоро изразиха неодобрението си спрямо анти-имиграционната риторика на Камерън, а според германския канцлер Ангела Меркел изходът на Великобритания от Съюза е по-вероятен, отколкото въвеждането на ограничения за миграцията. Според българският евродепутат Ева Паунова, „в навечерието от 25-годишнината от падането на Берлинската стена, поставянето на нови разделителни прeгради в Европа е особено неуместно.“

Можете да гледате репортажа на БНТ тук: http://bnt.bg/news/svyat/kamera-n-gubi-podkrepa-ot-klyuchovi-sa-yuznitsi

Повече за проучването на UCL тук: http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/1114/051114-economic-impact-EU-immigration