Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): „Еразъм+” с повече средства за професионалните умения в следващите три години

„Бюджетът на програмата на ЕС за образование и младеж „Еразъм+” ще бъде увеличен с 10% за 2017 – 2020 г., което означава повече възможностите за младите българи да придобиват и развиват нужните умения за реализация,“ заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод отговор на Европейската комисия на писмен въпрос, отправен от Майдел. В началото на май 2017 г. евродепутат, който е съинициатор на платформата за качествено образование „Образование България 2030“, запита Европейската комисия дали се планират засилени инвестиции в развитието на професионалните умения на младежите и работната сила и какви са плановете на Комисията за оставащите три години на програмата „Еразъм+”.

ЕК допълва, че в средата на 2017 г. ще бъде представена оценка на резултатите и въздействието от програмата за развиването на основни компетентности у младежите. Проучвания показват, че студентите, участници в „Еразъм+” за студентска мобилност, значително подобряват уменията си и имат двойно по-голям шанс да се реализират до една година след дипломиране от връстниците си, които не са участвали в програмата.

„В отговора, който получих става ясно, че Европа категорично припознава нуждата да се инвестира повече и приоритетно в развитието на умения за реализация за младите хора. Всяка година данните показват, че както в ЕС, така и в България, бизнесът изпитва трудности да намери служители с нужните умения. За България този проблем е особено сериозен. Ето защо е нужно максимално повече хора да се възползват от възможностите, които „Еразъм+” предлага. Още по-важен обаче е националният ангажимент, който България поема за развитие на уменията на младите чрез образование и обучение,” коментира българският евродепутат.

Според Закона за предучилищно и училищно образование вече девет ключови компетентности са задължителна част от училищното обучение. Евродепутатът смята, че за да могат обаче младите хора да добиват нужните умения още в училище, следва тази законова основа да се надгради и с други инструменти като: обучение на учителите за преподаване на професионалните умения в университета и в продължаващата квалификация, въвеждането на ключовите компетентности в учебниците и оценяването на уменията на национално ниво.

Поетият от кабинета Борисов ангажимент за повече средства за качествено образование е чудесна стъпка напред за осигуряване на повече ефективност при подготвяне на младите хора за пазара на труда. Ева Майдел смята, че по-високото възнаграждение за учителите според резултатите ще повиши престижа на учителската професия и ще мотивира повече млади хора да станат учители и да работят за подготвянето на следващите поколения професионалисти за пазара на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *