Евродепепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): София и Бургас са давани за пример за европейски интелигентни градове

„Радвам се, че градове като София и Бургас са едни от добрите примери за интелигентни градове в Европа, с които можем да се гордеем“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в рамките на панелна дискусия на тема „Интелигентните градове в Европа“, състояла се в понеделник, 6 март 2017 г., в Представителството на Бавария в Брюксел.

„София прие една от първите не само за България, но и за Европа, Стратегии за интелигентна специализация на града. В столицата ни е позициониран домът на 22 компании, извършващи научни изследвания и развойна дейност, София Тех Парк. Също така София разполага с нови инфраструктури за трафик с актуализация в реално време, а през 2016 г. Столична община проведе първия си 24-часов хакатон“, коментира българският евродепутат.

Майдел посочи и големия напредък в областта от страна на град Бургас , който вече разполага със система за контрол на трафика в центъра, интегрирана система за билети, умна система за управление на светофарите и система за видеонаблюдение в автобуси и на автобусни спирки. Всичко това допринася за сигурността и благосъстоянието на гражданите. Също така, основна стратегическа цел на града е да се осигури и поддържа ефективна система за улично осветление с цел подобряване на безопасността по пътищата и предотвратяване и намаляване на уличната престъпност.

Събитието, което бе открито от директора на Баварското представителство към ЕС Барбара Шретер, е третата инициатива от серията „Мисли дигитално“. Ева Майдел е патрон на инициативата, подета от Сименс, Гугъл и фондация „Конрад-Аденауер“, заедно с еврокомисаря Гюнтер Йотингер. В панела участие взеха представители на Европейската комисия, бизнеса и НПО, както и ръководителят на отдела за градско планиране и развитие на Мюнхен проф. Елизабет Мерк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *